Onderzoek
Prenatale screening
Tijdens een van de eerste controles zijn wij verplicht jullie te informeren dat er onderzoek mogelijk is, dit wordt ook wel prenatale screening genoemd. Je mag zelf kiezen of je gebruik maakt van deze onderzoeken. Hieronder de verschillende onderzoeken;
Screening naar het Down-, Edwards- en Patausyndroom middels de NIPT
De NIPT (niet invasieve prenatale test) is een bloedtest. Het is een onderzoek naar chromosoomafwijkingen die ernstig kunnen zijn voor de gezondheid van je kind. Zoals bijvoorbeeld downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom. Dit kan vanaf 10 weken zwangerschap. De uitslag volgt binnen 10 dagen. De NIPT is gratis.
Chromosoom afwijkingen zijn afwijkingen in het DNA, je wordt hiermee geboren. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. De ernst van de beperking varieert per persoon en is niet van tevoren te bepalen.
Is de uitslag niet afwijkend dan is de kans heel klein dat jouw kind een chromosoomafwijking heeft. Je krijgt dan geen vervolgonderzoek aangeboden. Is de uitslag wel afwijkend dan zal besproken worden welke opties tot vervolgonderzoek ingezet kunnen worden.
Meer weten? Zie linkjes hieronder:
- Video over de NIPT | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)
- De NIPT | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)
- Folder nipt, 13 weken echo, 20 weken echo
13 wekenecho en 20 wekenecho
- De 13 weken echo
- De 20 weken echo (het Structureel Echoscopisch Onderzoek)
Met een 13 wekenecho en de 20 wekenecho kan je met een echo laten onderzoeken of de baby in de buik een lichamelijke afwijking heeft. Bij 13 weken is de baby nog klein, maar sommige, vaak ernstige afwijkingen, zijn al te zien. Bij 20 weken is de baby groter en kan de echoscopist meer details zien.
Soms ligt de baby in een moeilijke positie en lukt het niet om alles te bekijken. De 13 wekenecho wordt dan niet opnieuw gedaan. De 20 wekenecho willen we wel compleet afgeven, het kan dus zijn dat je voor een herhaling ingepland wordt.
Bij ongeveer 95 van de 100 zwangeren is de uitslag goed. De echoscopist ziet dan geen lichamelijke afwijkingen bij de baby. Toch kan een baby ondanks een goede uitslag toch een afwijking hebben. Niet alle afwijkingen zijn te zien op een echo.
Als de echoscopist een afwijking denkt te zien dan kan vervolgonderzoek nodig zijn om te weten wat er precies aan de hand is. Soms vervolgen we iets zelf en soms wordt je doorgestuurd naar de gynaecoloog/arts in een ziekenhuis/centrum voor prenatale diagnostiek. Vervolg onderzoek kan een geavanceerd ultrageluid onderzoek (GUO) zijn. Dit onderzoek lijkt op de 20 wekenecho maar is uitgebreider en wordt verricht door een gespecialiseerd echoscopist en/of arts. Het kan voorkomen dat de arts voorstelt om een vruchtwateronderzoek of bloedonderzoek in te zetten. Dit hangt af van de afwijking(en) die gevonden zijn. Bij alle vervolgonderzoeken geldt dat je als zwangere zelf de keuze maakt of je deze onderzoeken wilt laten verrichten.
De 13 wekenecho valt onder een wetenschappelijke studie. Hiervoor dient een toestemmingsformulier getekend te worden, deze geven wij mee.
Voor meer informatie over de 13 wekenecho of 20 wekenecho zie de volgende links:
Hulp bij het maken van een keuze!
Via onderzoekvanmijnongeborenkind.nl kun je meer informatie vinden over de verschillende onderzoeken tijdens de zwangerschap. Ze hebben een keuzehulp, videomateriaal en informatie over de kosten, privacy, uitslagen en vervolgonderzoeken.
Het advies is deze informatie vast door te nemen voordat je bij ons komt op intake gesprek.
Onderzoek laten doen of toch niet?
Dat wij je moeten informeren wil niet zeggen dat je de onderzoeken ook moet doen, dit is je eigen keuze die je maakt. Het wil ook zeker niet zeggen dat het beter is deze onderzoeken te doen. De beste keuze is de keuze die je samen als aanstaande ouders maakt.
Wij zijn allen extra getraind om deze informatie goed en duidelijk te kunnen geven.
We zijn aangesloten bij de stichting prenatale screening Utrecht.