Kraamtijd
Kraamzorg
Regel je kraamzorg op tijd! Het is goed een kraambureau te regelen voordat je 16 weken zwanger bent. Hou er rekening mee als je een bureau kiest, dat deze vlot aanwezig kan zijn tijdens de bevallen en tijdens je kraamdagen. In deze regio zijn meerdere kraambureau’s.
Wij scholen de kraamverzorgsters van de volgende kraambureau’s. Wij doen dit zodat we een goed team vormen tijdens je bevalling en kraamtijd!
Let er op wanneer je een kraambureau kiest dat deze aangesloten is bij je verzekeraar.
De kraamverzorgster belt de verloskundige wanneer zij nodig is tijdens de bevalling. Wanneer er geen medische indicatie is tijdens de bevalling assisteert de kraamverzorgster ons tijdens de bevalling, thuis of in het ziekenhuis. Zij gaat ook met je mee naar huis wanneer je poliklinisch in het ziekenhuis bevallen bent.
Is er een medische indicatie tijdens je bevalling ( de baby heeft bijvoorbeeld in het vruchtwater gepoept, of je had een pijnstillingsverzoek) dan wordt de kraamverzorgster door jullie gebeld als jullie samen naar huis mogen. Zij komt dan jullie thuis verder verzorgen.
Wat doet een kraamverzorgster?
- Zij assisteert de verloskundige bij de bevalling
- Zij ondersteunt ouders tijdens en na de geboorte van hun kindje
- Zij verzorgt moeder en kind, en leert ouders hoe de baby te verzorgen
- Zij geeft advies en ondersteunt bij de borst of flesvoeding
- Zij voorziet ouders van informatie, geeft advies ( bijvoorbeeld over veilig slapen, gedrag van de baby )
- Zij doet medische controles en overlegt met de verloskundige bij eventuele problemen
- Zij heeft een signalerende functie binnen het gezin
De verloskundige is thuis of in het ziekenhuis bij de bevalling, tenzij de bevalling een medische indicatie gekregen heeft. Zij doet na de bevalling nog medische controles bij moeder en kind en draagt de zorg dan over aan de kraamverzorgster, maar de verloskundige blijft verantwoordelijk. De verloskundige bezoekt in de eerste week het kersverse gezin nog een aantal keren.
Je kunt ook dan met al je vragen bij haar terecht!
Meer lezen over kraamzorg
Lees op deverloskundige.nl (link) alles over de volgende onderwerpen:
- De eerste uren na de bevalling
- Voeding voor je baby
- Contact met je baby
- Je baby ( vit K en D), geelheid, tongriem knippen, vaccinatie
- Kraamzorg
- Geboorteaangifte
- Nacontrole
- Klachten na je bevalling ( naweeen, kraamtranen, psychische problemen, hechtingen, bekkenbodemklachten, koortlip etc)
- Anticonceptie
- Vrijen en net bevallen
Geboorteaangifte
Na de geboorte doet meestal de partner, of de persoon die bij de bevalling aanwezig was geboorteaangifte. Dit moet binnen 3 dagen, waarvan 2 werkdagen.
Wordt jullie baby in Amersfoort of Blaricum geboren dan is er ook online aangifte mogelijk via de website van deze gemeenten.
Gehoortest, hielprik
Na de geboorteaangifte wordt in de eerste week na de geboorte van het kindje de hielprik en de gehoortest thuis gedaan. De hielprik en de gehoortest zijn vrijwillig en kosteloos! Er wordt bloed afgenomen uit het hakje van de baby en in het laboratorium onderzocht op een aantal ernstige, zeldzame aangeboren ziektes.
- Informatie lezen over gehoortest en hielprik (via RIVM.nl)
- Informatie lezen over de eerste weken na de geboorte, gehoortest en hielprik (via deverloskundige.nl)
Prem Geboortezorg
Vanaf januari 2023 worden cliënten ervaringen landelijk gemeten. Alle geboortezorgorganisaties gebruiken hiervoor dezelfde vragenlijst, namelijk de PREM Geboortezorg. Deze wordt verstuurd vanuit een onafhankelijk onderzoeksbureau Perined.
Elke kraamvrouw, die een levensvatbare baby heeft gekregen, krijgt deze vragenlijst aangeboden 2-8 weken na haar bevalling. Het is een korte vragenlijst met 14 vragen over wat belangrijk is voor jou als kraamvrouw en zinvol voor de zorgverlener. De ingevulde PREM vragenlijsten worden gebruikt om de geboortezorg te verbeteren.
Wil je liever niet dat wij je e-mail adres doorgeven hiervoor, meldt dit dan aan ons.
Meer weten? Check: https://www.kennisnetgeboortezorg.nl/prem-geboortezorg