Contact opnemen?

Controles

Zwangerschapscontroles

Locatie

Verloskundigen- en echopraktijk De Parel


Gezondheidscentrum
Scala Medica

Chopinstraat 1 b

3752HR Bunschoten

Tel. Praktijk: 033-2982202

Tel. Dienst: 06-13325095

Controles

De eerste controle

De eerste controle vindt plaats tussen week 8 en week 10 van je zwangerschap. 

Neem je ID kaart en zorgverzekeringspasje mee.

Tijdens het eerste bezoek maken wij een dossier van je aan. Wij stellen vragen over de gezondheid van jou, je partner en jullie familie . Er worden vaak veel prive zaken besproken, daarom is het handig goed te bedenken wie je meeneemt bij dit bezoek. Je krijgt alle gelegenheid om je vragen te stellen!

Verder vindt er bloedonderzoek plaats. Dat wil zeggen dat wij bloed bij je prikken, je hoeft dus niet naar het laboratorium. Wij leggen je duidelijk uit waar op getest wordt voordat we je prikken. Een kopie van de uitslag gaat ook naar de huisarts.

Het is mogelijk alle uitleg te krijgen over onderzoeken die je kunt doen in de zwangerschap.

Indien gewenst wordt de echo met het intake gesprek gepland. 

Bij 8 weken kan het soms moeilijk zijn met de echo om de zwangerschap duidelijk zichtbaar te krijgen via de buikwand. Het advies is om 2 uur van de tevoren niet te plassen, waardoor de blaas de baarmoeder omhoog duwt en de zwangerschap beter zichtbaar wordt. Soms is het echter nog steeds niet goed te zien en kan er gevraagd worden of er een vaginale echo gemaakt kan worden om zo meer te kunnen zien. 

Verder krijg je ook informatie mee over voeding, kraamzorg, zwangerschapscursussen en leuk leesmateriaal.

Vervolgcontroles

In het begin kom je iedere 4 weken op controle. Naarmate de zwangerschap vordert, kom je steeds vaker. De laatste weken van je zwangerschap zijn de controles iedere week. 

De normale vervolgcontroles nemen ongeveer 15 minuten in beslag. Het komt ongeveer neer op het volgende;

  • tot ong. 24 weken: om de 4 weken
  • van 25 tot ong. 32 weken: om de 3 weken
  • van 32 tot 37 weken: om de 2 weken
  • vanaf 37 weken: iedere week.

Tijdens iedere controle wordt je bloeddruk gemeten en je gewicht bepaald. Verder wordt de groei, ligging en de hartslag van de baby beoordeeld. Rond de 30 weken wordt nogmaals je ijzergehalte bepaald.

Tijdens de controles is voldoende ruimte voor vragen. Wanneer je behoefte hebt aan een langere afspraak omdat je bepaalde dingen uitgebreider wilt bespreken, kun je dat altijd aangeven. Het werkt handig als je je vragen van tevoren opschrijft zodat je niet vergeet wat je wilde vragen.

Je krijgt van ons een zwangerschapsmapje mee waarin al je gegevens, foto ‘s  en ook je DVD zorgvuldig bewaard kunnen worden! Je zwangerschapskaart zit hier ook in neem deze mee als je een dagje uit gaat of op vakantie!

Echo’s tijdens de zwangerschap

In het basis pakket zit 1 standaard echo, dat is de termijn echo, deze vindt meestal gelijk plaats tijdens het intakegesprek.

Verder kun je ervoor kiezen een 13 en/of 20 weken echo te laten maken. Hierover kun je meer lezen op de onderzoeken pagina. Dit zijn geen pretcho!

Het kan voorkomen dat er in je individueel zorgplan gesproken wordt over extra medisch noodzakelijke echo’s. Dit bespreken we tijdens het intakegesprek.

Wil je zelf graag extra echo’s maken omdat je zooo nieuwsgierig bent en het wonder van binnen wilt bekijken? Dan kan dat. Kijk hiervoor op de pret echoscopie pagina.

Verdere informatie over echoscopie kun je vinden via de echoscopie pagina.

Centering Pregnancy programma

Het Centering Pregnancy programma dat we je aanbieden is ontwikkeld voor vrouwen die graag goed geïnformeerd willen worden over hun zwangerschap en die het fijn vinden andere zwangere vrouwen te ontmoeten. 

Wij en zwangeren die al meegedaan hebben zijn heel enthousiast over dit programma. Het omvat de 3 belangrijkste pijlers van zorg: onderzoek, voorlichting en ondersteuning. 

Als je deelneemt aan het programma word je ingedeeld in een groepje met meestal 8-10 andere vrouwen die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend als jij. Er is aangetoond dat de bijeenkomsten bijdragen aan meer vertrouwen in jezelf, in je zwangerschap en de bevalling en je rol als moeder!

Er zijn meerdere bijeenkomsten gepland van 2 uur gedurende je zwangerschap. De bijeenkomsten worden begeleid door in elk geval 1 verloskundige. Soms zal er iemand worden uitgenodigd om te komen praten over een specifiek onderwerp. De meeste tijd zal gebruikt worden om te praten over jullie zelf, je gezin en de dingen die je tegenkomt tijdens je zwangerschap. 

Zie voor meer informatie de volgende link: Centering Pregnancy - de Verloskundige (KNOV)