Bevalling
Bevallen is een zeer speciale en unieke gebeurtenis. Of het nu de eerste keer gaat worden of niet, elke keer is anders.
De op deze website genoemde informatie is een richtlijn. Wij willen graag dat jullie je realiseren dat je altijd kan (moet) bellen indien er ongerustheid is. Iedere bevalling is weer anders en onverwachte dingen kunnen altijd gebeuren.
In je mapje zit al je informatie over bevallen, deze kun je doornemen wanneer jullie daar aan toe zijn! Of zie onze pagina met alle belangrijke folders op een rij: Folders & Links | De Parel
Rond 30 -34 weken vindt er een langer zwangerschapsconsult plaats ( indien eerder gewenst is dat ook prima!), we bespreken dan het persoonlijk bevallingsplan met jullie. Zijn er afspraken tijdens de zwangerschap gemaakt ( met bijvoorbeeld de gynaecoloog) mbt de bevalling? Zijn er wensen? We informeren over de plek van bevalling, pijnstilling en we bespreken de belinstructies. Stel je vragen!
Voorlichtingsavond
Er zijn verschillende voorlichtingsavonden. Bij de Centering Pregnancy worden partneravonden gegeven. Af en toe organiseren wij een QenA via de socials, data hiervan zullen ook gedeeld worden via de socials.
Bij het Meander en Tergooi ziekenhuis worden regionale voorlichtingsavonden gegeven. In het Meander Medisch centrum is er ook een samenwerking met het Geboortecentrum Amersfoort waarbij je hier een rondleiding krijgt. Ben je alvast benieuwd naar een medische verloskamer dan kan je al rondkijken via de volgende link met een 360 graden beeld:
- https://www.meandermc.nl/zorg/specialismen-afdelingen/verloskunde/verloskamer
- Bekijk voorlichtingsavonden bij het Tergooi ziekenhuis
- Aanmelden voorlichtingavond 'Hoe bevalt het?' | Meander Medisch Centrum (meandermc.nl)
Algemene tips en info
Hieronder 3 algemene dingen die je in ieder geval moet weten voordat je gaat bevallen.
1. Hoogte van je bed
- Je bed moet op min. 90 centimeter hoogte staan.
- Het bed moet omhoog of je nu thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen
- Dit kun je doen door middel van klossen via de thuiszorgwinkel en soms via het kraambureau. Of door zelf creatief te zijn ( blokken hout, bierkratten) test wel de stevigheid!
2. Thuisbevalling
Voor een thuisbevalling willen we je er op wijzen dat het in geval van nood belangrijk is dat de ambulancedienst je kan bereiken. Daarom is het advies om op max. de 1e etage te bevallen. Indien dit bij jou thuis lastig gaat worden, bespreekt dit dan met ons.
Praktisch gezien betekent dit dat je kunt bevallen op de begane grond of op de eerste etage.
3. Meerdere bevallingen tegelijkertijd
Soms komt het voor dat er twee bevallingen tegelijk zijn. De dienstdoende verloskundige belt dan een collega om bij te springen. Dit zal altijd een verloskundige zijn van onze eigen praktijk. Dat is prettig voor de aanstaande ouder(s), want je kent haar al van de zwangerschapscontroles.
We houden van rijtjes
wat heb je klaar staan voordat de bevalling begint?!
Telefoonnummers
- Verloskundige
- Kraamzorg
- Opvang eventueel kind(eren)
Kraampakket
Het kraampakket dat je (soms) van je verzekeraar krijgt, bevat alles wat nodig is voor de bevalling. Ook als je poliklinisch wilt gaan bevallen is een kraampakket nodig.
Dit pakket zit niet meer in het basispakket! Vraag hem aan bij de verzekeraar indien verzekerd, zo niet dan kun je deze zelf aanschaffen. Bijvoorbeeld bij de drogist of apotheek.
De doos met het kraampakket kan je het beste in zijn geheel bewaren op je slaapkamer.