Verloskundigenpraktijk Spakenburg Telefoon: 033-2982202
dutch english france polish

Kraamtijd

Klik op één van onderstaande kopjes om meer te lezen over dit onderwerp.
lees meerAnticonceptie

Tijdens onze laatste kraamvisite zullen wij anticonceptie met u bespreken. Natuurlijk is het een persoonlijke keuze of u anticonceptie wilt gaan gebruiken.  Wij hebben verschillende folders voor u ter beschikking. Ook kunt u kijken op de websites www.anticonceptie-online.nl

 

lees meerConsultatiebureau

Rond de vijfde dag na de bevalling komt de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau bij u langs. Uw baby krijgt dan een bloedonderzoek, de zogenaamde hielprik ( zie hielprik/gehoorscreening)  In de tweede week brengt de wijkverpleegkundige opnieuw een bezoek aan huis. Zij legt dan uit wanneer u met uw baby voor de eerste keer op het consultatiebureau langs kan komen. Tevens geeft zij voorlichting en adviezen  over de verzorging en de voeding van de baby.

lees meerHielprik

In de laatste maand van de zwangerschap krijgt u van ons de folder:  Hielprik bij pasgeborenen, Algemene informatie voor ouders.

Hierin wordt uitgelegd wat het doel is van het bloedonderzoek, hoe het onderzoek in zijn werk gaat en op welke aandoeningen er wordt onderzocht.

Rond de vijfde dag na de geboorte wordt het onderzoek bij u thuis uitgevoerd door een  medewerker van het consultatiebureau.

lees meerGehoorscreening

Tijdens het bezoek voor de hielprik wordt ook de gehoorscreening gedaan. Informatie hierover vindt u ook in de folder : Hielprik bij pasgeborenen, Algemene informatie voor ouders.

Meer informatie vindt u op de website van het RIVM: www.rivm.nl/hielprik

U kunt ook met vragen hierover terecht bij ons, bij de huisarts of de medisch adviseur van de entadministratie.

Als er 8 dagen na de geboorte van uw kind nog geen hielprik is gedaan, bel dan 033-4600046
lees meerGeboorteaangifte

Als de baby geboren is,  moet er binnen drie ( werk)dagen aangifte worden gedaan bij de Burgerlijke Stand.  Dit moet u doen in de gemeente waar de baby geboren is.

De ambtenaar van de Burgerlijke Stand maakt dan een geboorteakte op, het bewijs dat jullie kindje is opgenomen in het geboorteregister.  Niet iedereen mag aangifte doen. De volgende personen mogen dit wel:

- de vader van het kind

-  iemand die tijdens de geboorte aanwezig was
-  degene in wiens huis het kind is geboren
-  het hoofd van een instelling waar het kind geboren is
-  de burgemeester

Is bijvoorbeeld de vader van het kind niet bij de geboorte aanwezig dan moet iemand die wel aanwezig was aangifte doen. De moeder mag natuurlijk ook aangifte doen.

Neem een legitimatiebewijs en eventueel trouwboekje mee.

Om jullie kind te laten registreren heeft de ambtenaar van de Burgerlijke Stand een aantal gegevens nodig:

          - de voornaam.,achternaam, woonplaats en beroep van de vader en moeder
          - de plaats, dag en tijd van geboorte
          - de voornaam, achternaam en geslacht van het kind

Je mag je kindje bijna elke voornaam geven, maar er wordt natuurlijk wel gelet op eventuele kwetsende namen. De ambtenaar kan weigeren dit soort namen te registreren.

Sinds 1 januari 1998 mag je kiezen of je kind de achternaam van de vader of van de moeder krijgt. Als je niet getrouwd bent krijgt jullie kindje automatisch de achternaam van de moeder.

lees meerKraambezoeken verloskundige

De  dienstdoende verloskundige komt thuis op kraamvisite. Samen met de kraamverzorgende bespreken we hoe het met moeder en baby gaat.  Waar nodig geven we adviezen en controleren we de kraamvrouw en de baby.

De eerste 3 dagen komen we iedere dag, daarna de 5een 7e  dag.  Op de 9e dag sluiten we de kraambezoeken af.  Als het nodig is, komen we vaker.  Natuurlijk kun u altijd bellen als u vragen en/of problemen hebt of als u ongerust bent.

lees meerKraampakket over?

Heeft u spullen over uit uw kraampakket, geef ze mee aan je verloskundige!

De verloskundige komt in de kraamtijd verschillende keren langs. Zij kan deze spullen gelijk mee nemen. Deze spullen gaan naar ontwikkelingslanden. Landen in Afrika, Oost-Europa en Azie.

Het doel is door hygiene de sterfte terug te dringen bij moeders en kinderen.

Wij verzamelen kraampakketten voor mensen in onze praktijk die geen kraampakket kunnen bekostigen. Of het financieel moeilijk hebben. Deze gezinnen ontvangen ook kleding van ons (die gebracht is).

Indien wij spullen over houden gaat dit naar stichting Orhei.

www.orhei.nl

lees meerHuisarts

Uw huisarts krijgt een verslag van de bevalling.  Wij vragen u dit zelf bij de huisarts te brengen. In de kraamtijd komt de huisarts ook bij u langs. Soms onderzoekt hij of zij de baby.

In ieder geval is het een uniek moment voor de huisarts om u te feliciteren en kennis te maken met een nieuw patiëntje.

lees meerNacontrole 6 weken na bevalling

Ongeveer 6 weken na de bevalling zie wij je graag op nacontrole.  Je kunt bellen voor een afspraak als de baby ongeveer één maand oud is. Maar meestal maken wij de afspraak met je bij het afsluiten van het kraambed. Je komt bij voorkeur op controle bij de verloskundige die bij uw bevalling was .  De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. We zullen dan met je de zwangerschap, de bevalling en het kraambed bespreken.

We controleren uw bloeddruk en Hb-gehalte.  Verder kun je bij ons terecht met vragen over anticonceptie.

We vinden het erg leuk als je ook de baby meeneemt, maar noodzakelijk is dat niet.

Een leuke foto van je kindje als u die meeneemt wordt opgehangen in de praktijk!

lees meerThuis uit het ziekenhuis

Als u in het ziekenhuis bent bevallen en weer thuis komt, worden wij meestal door het ziekenhuis gebeld.  De dag erna komen wij bij u thuis langs. Toch vinden wij het fijn als u ook zelf even belt dan u thuis bent.  Belt u met de dienstdoende verloskundige op 06-13325095

 

Contactgegevens

Verloskundigenpraktijk Spakenburg De Parel
Chopinstraat 1 b
3752 HR Bunschoten-Spakenburg
Praktijknummer: 033-2982202
Diensttelefoon: 06-13325095