Verloskundigenpraktijk Spakenburg Telefoon: 033-2982202
dutch english france polish

Eerste controle

De eerste controle vindt plaats rond de achtste  week van je zwangerschap en duurt ongeveer 45 minuten. Het is handig het formulier wat bij aanmelden staat vermeld mee te nemen of deze voor je eerste controle te hebben verzonden. Wanneer je dit niet gedaan hebt (wat niet erg is) is het wel handig om het volgende te weten wanneer je komt;
  • het polisnummer van je zorgverzekeraar (neem je pasje mee)
  • de datum van de eerste dag van je laatste menstruatie
  • de datum wanneer je eventueel gestopt bent met de pil
  • de lengte en regelmaat van je menstruatiecyclus
  • de datum van je zwangerschapstest
Tijdens het eerste bezoek maken wij een dossier van je aan. Wij stellen vragen over de gezondheid van jou, je partner en jullie familie (zie aanmeldingsformulier onder kopje aanmelden). Er worden vaak veel prive zaken besproken, daarom is het handig goed te bedenken wie je meeneemt bij dit bezoek. Je krijgt alle gelegenheid om je vragen te stellen!

Verder vindt er bloedonderzoek plaats. Dat wil zeggen dat wij bloed bij je prikken, je hoeft dus niet naar het laboratorium. Wij leggen je duidelijk uit waar op getest wordt voordat we je prikken. Een kopie van de uitslag gaat ook naar de huisarts.

Verder is het mogelijk alle uitleg te krijgen over onderzoeken die je kunt doen in de zwangerschap wanneer je daar behoeft aan hebt.

Wanneer er een indicatie bestaat om een echo te maken al bij 8 weken, proberen we de echo gelijk te koppelen aan je eerste controle. Bij 8 weken kan het soms moeilijk zijn om de zwangerschap duidelijk zichtbaar te krijgen via de buikwand met de echo. Het advies is om 2 uur van de tevoren niet te plassen, waardoor de blaas de baarmoeder omhoog duwt en de zwangerschap beter zichtbaar wordt. Soms is het echter nog steeds niet goed te zien en kan er gevraagd worden of er een vaginale echo gemaakt kan worden om zo meer te kunnen zien. Ook deze echo kan bij ons gemaakt worden.

Verder krijg je ook informatie mee over voedingsadviezen, kraamzorg, zwangerschapscursussen en leuk leesmateriaal.

Voor de begeleiding van je zwangerschap of bevalling is het bespreekbaar je voorkeur  van verloskundige aan te geven.

Vervolgcontroles

In het begin kom je iedere maand op controle. Naarmate de zwangerschap vordert, kom je steeds vaker. De laatste weken van je zwangerschap zijn de controles iedere week.
De normale vervolgcontroles nemen ongeveer 15 minuten in beslag. Het komt ongeveer neer op het volgende;
  • tot ong. 24 weken: om de 4 weken
  • van 25 tot ong 32 weken: om de 3 weken
  • van 32 tot 37 weken: om de 2 weken
  • vanaf 37 weken: iedere week.
Tijdens iedere controle wordt je bloeddruk gemeten en je gewicht bepaald. Verder wordt de groei, ligging en de hartslag van de baby beoordeeld. Rond de 30 weken wordt nogmaals je ijzergehalte bepaald.

Als er aanleiding is voor urineonderzoek zullen wij jou vragen urine mee te nemen. Tijdens de controles is voldoende ruimte voor vragen. Als je behoeft hebt aan een langere afspraak omdat je bepaalde dingen uitgebreider wilt bespreken, kun je dat altijd aangeven. Het werkt handig als je je vragen van tevoren opschrijft zodat je niet vergeet wat je wilde weten.

Tijdens je controle vullen wij je medisch dossier aan, zelf heb je ook een kaart van ons gekregen. Ook hierop worden gegevens vermeld. Deze zwangerschapskaart moet je goed bewaren en elke controle meenemen. Maar ook wanneer je naar je huisarts gaat of wanneer je verwezen wordt naar de gynaecoloog in het ziekenhuis meenemen. Verder is het handig wanneer je een dagje uit gaat of op vakantie gaat je kaart mee te nemen, zodat wat er ook gebeurd iedereen altijd weet dat je zwanger bent, en je niet iets kan geven of toedienen wat niet goed is voor de baby. 

Contactgegevens

Verloskundigenpraktijk Spakenburg De Parel
Chopinstraat 1 b
3752 HR Bunschoten-Spakenburg
Praktijknummer: 033-2982202
Diensttelefoon: 06-13325095